Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/puanumic/public_html/wp-includes/kses.php on line 2
Pewarisan Perniagaan | Puan Umi - Hibah, Wasiat, Faraid & Pusaka

PEWARISAN PERNIAGAAN

Apabila berlaku kematian kepada seorang ahli perniagaan yang memiliki saham di dalam syarikat, saham itu juga merupakan harta pusaka dan berhak dituntut oleh waris-waris mengikut hukum faraid. Sedangkan waris-waris ini mungkin tiada pengetahuan langsung tentang perniagaan dan mungkin juga tidak pernah terlibat langsung dengan aktiviti perniagaan. Keadaan ini akan menimbulkan banyak masalah dan perbalahan yang pada jangka panjangnya berpotensi menyebabkan syarikat ditutup atau terganggu operasinya. 

Pemegang saham tersebut boleh menghibahkan saham perniagaan mereka kepada sesiapa penerima hibah yang mereka kehendaki. Penerima hibah ini boleh terdiri dari anak yang dirancang akan berfungsi selaku pewaris perniagaan yang mungkin telah dipilih atau dilatih oleh pemegang saham. Tindakan hibah ini akan menyebabkan saham perniagaan itu akan terkeluar dari harta pusaka dan hanya dimiliki oleh penerima hibah yang ditetapkan sekaligus mengelakkan risiko perbalahan pada masa hadapan.

SOLUSI PERKHIDMATAN YANG DIBERIKAN

Wasiyyah Shoppe Berhad membantu pemegang saham (shareholder) mendepani isu pewarisan perniagaan melalui perkhidmatan Hibah Saham Syarikat AT TIJARAH

MANFAAT PERKHIDMATAN INI IALAH

outsourcing

DITETAPKAN DARI AWAL

Pemegang saham boleh menetapkan dari awal siapakah di antara warisnya yang paling layak untuk mewarisi saham yang dimilikinya di dalam syarikat.
problem

PENERAJU PERNIAGAAN

Pemegang saham boleh menetapkan siapakah yang bakal menerajui perniagaan seperti Pengarah Urusan atau Ketua Pegawai Eksekutif.
law-1-1

LIMIT OF AUTHORITY

Pemegang saham boleh menentukan limit of authority ( LOA ) perniagaan dan siapa yang bertanggungjawab untuk mengawal pembayaran perniagaan serta parameternya.
agreement

OPERASI SYARIKAT

Pemegang saham boleh menentukan bagaimana perniagaan beroperasi.
collaboration (1)

PEWARIS SAHAM

Pemegang saham boleh menetapkan bahawa pewaris sahamnya tetap menyalurkan manfaat dari perniagaan seperti dividen kepada sesiapa yang dikehendaki pemegang saham.

SOLUSI PERKHIDMATAN YANG DIBERIKAN

AHLI PERNIAGAAN YANG MEMILIKI SAHAM PERNIAGAAN.

Ahli perniagaan boleh mengHIBAHkan saham syarikat kepada individu yang dipercayai boleh memastikan kelangsungan perniagaan.

BAGAIMANA INGIN MENDAPATKAN MAKLUMAT MENGENAI SERVIS KAMI? SILA TEKAN BUTANG