MASALAH YANG WUJUD - HARTA SEPENCARIAN

Umat Islam juga boleh mendapatkan perkhidmatan daripada Tim Puan Umi bagi menyediakan dokumen harta sepencarian. Melalui perkhidmatan ini, suami atau isteri boleh mengisytiharkan bahawa harta tertentu yang mereka beli atau miliki sepanjang perkahwinan adalah hak bersama. Mereka boleh mengisytiharkan hak sehingga 50% dari harta tersebut sebagai harta pasangan mereka lebih-lebih lagi dalam proses pembahagian faraid. 

Dengan adanya dokumen ini, apabila harta sepencarian ingin dituntut oleh pasangan, proses tuntutan di Mahkamah Tinggi Syariah akan menjadi lebih mudah dan tepat. Harta yang telah disahkan sebagai hak bersama akan ditolak terlebih dahulu dari harta pusaka. Waris yang layak dalam pembahagian faraid hanya akan berhak ke harta pusaka yang berbaki sahaja.

surat-kuasa-mentadbir

WARIS BUNTU KERANA TIDAK TAHU PROSES PERUNDANGAN YANG BETUL

Bagi orang Islam di Semenanjung Malaysia, waris perlu melalui kedua-dua proses undang-undang iaitu syariah dan sivil sebelum dapat menerima harta pusaka yang ditinggalkan. Kebanyakan waris buntu kerana tidak tahu apakah proses yang sebenar dalam pembahagian faraid.
kos-harta-pusaka

WARIS BIMBANG DIKENAKAN FI YANG MAHAL JIKA MAHU MENGURUSKAN PUSAKA

Fi yang dikenakan untuk pengurusan pusaka boleh mencecah sehingga 5% dari nilai harta pusaka yang ingin dituntut tidak termasuk fi buka fail dan fi rampaian yang lain. Waris bimbang bagaimana dan siapa yang akan menanggung fi ini menyebabkan mereka bertangguh dari menguruskan pusaka.
hukum-pembahagian-faraid

WARIS TIDAK FAHAM HUKUM FARAID

Majoriti waris tidak faham siapakah yang berhak ke atas harta pusaka mengikut hukum faraid. Ini menyebabkan sering berlaku perbalahan di antara waris akibat berebut hak ke atas harta pusaka.

SOLUSI PERKHIDMATAN YANG DIBERIKAN

PERJANJIAN HARTA SEPENCARIAN

checklist-checked-box
Penyelesaian bagi cabaran menuntut harta sepencarian ialah masyarakat boleh menyediakan Perjanjian Harta Sepencarian di Wasiyyah Shoppe Berhad bagi melindungi hak pasangan.
checklist-checked-box
Kewujudan Perjanjian harta sepencarian ini memudahkan Mahkamah Syariah untuk membuat keputusan sama ada pasangan berhak ke atas harta dan berapa haknya.
checklist-checked-box
Perjanjian akan dibuat bagi mengisytiharkan harta tertentu atau keseluruhan harta sebagai hak harta sepencarian sebanyak kadar maksima separuh.
checklist-checked-box
Bagi harta berkenaan yang telah dimasukkan sebagai hak harta sepencarian di dalam Perjanjian ini , hak pasangan akan diserahkan terlebih dahulu sebelum hak waris yang lain mengikut Hukum Faraid diserahkan.

BAGAIMANA INGIN MENDAPATKAN MAKLUMAT MENGENAI SERVIS KAMI? SILA TEKAN BUTANG